Ziggy Stardust via http://www.5year.com
I dagens Svenska Dagbladet finns en artikel om röststyrda mobiler. Rubriken ”snart kommer mobilen du kan prata med” är missvisande eftersom iPhone har Siri sen i höstas och Window Phone lanserade Ziggy i början av året. Men det är få som är aktiva användare av röststyrning i Sverige. När såg du någon prata med sin mobil senast? Men låt inte det avskräcka dig, ta chansen och testa! Upplevelsen är väldigt långt ifrån taltjänster som vi vant oss vid som exempelvis SJ:s biljettbokning och ComHem:s kundservice.
Med alla dessa irriterande samtal med SJ:s biljettbokning som referens är första samtalet med Siri lite ”spooky”. Hon svarar med långa meningar i artig ton, svarar på de frågor du ställer och ger motfrågor. Förvånansvärt snabbt vänjer man sig vid att be Siri söka, boka in möten, skicka mail, ställa alarm och sms när man väl börjat. Jag ser fram emot att rösttjänsterna ska fungera lika bra som i USA där de exempelvis kan boka restaurang, flyg och resor.
Här är en demo av Siri om du ännu inte haft möjligheten att testa. Här finns lite trick för dig som vill kunna uppdatera Facebook och Twitter via Siri. SMS uppdatering av Twitter finns i Sverige, likaså Facebook.
Som alternativ finns det oberoende applikationer som EVI, och självklart även rösttjänst från mobiltillverkaren som Samsungs S Voice och LG Quick Voice. Ingen av dem är riktigt bra. Långsamma, hänger sig och fungerar inte alltid helt integrerat med iOS och Android.
En fundering kring rösttjänsternas vara och icke vara är förstås hur vi arbetar, bor och förflyttar oss. Om du arbetar i ett öppet kontorslandskap, åker mycket buss och har familj blir det självklart knepigare att använda en rösttjänst. Å andra sidan har vi de senaste 10 åren vant oss vid att prata i telefonen när andra lyssnar, dela med oss av vårt liv på Facebook och debattera med helt okända på Twitter. Så det här är kanske bara en naturlig utveckling av vårt urbana liv i ständig samvaro med andra människor, IRL och uppkopplade?
En annan fundering är att använda röststyrning till att söka information. Idag hoppar vi mellan mobil, dator och platta utan några problem. Kommer vi efterfråga mer röststyrning även på vår dator när vi blir varma i kläderna kring att röstsöka på mobilen och plattan? Vårt sätt att använda datorer med rörelse och röst kommer vara starkt förändrat om fem-tio år och mycket mindre knutet till tangentbordet. Och vad händer då med det öppna kontorslandskapet?
PS. Om du föredrar en manlig stämma istället för Siri byter du språk till Brittisk engelska. Återstår att se när/om vi kan se fram emot svenska hen!
PS2. Google Now – ser riktigt lovande ut!