Dagens saxade – Windows, iOS och Android

Jag har personligen lite svårt för att alla analyser av it/telekomföretagens utgår från ett ”vara eller icke vara” för den som inte lyckas vara monopolist. Den här herre på täppan leken är väl å andra sidan kanske det tydligaste tecknet på hur ny och omogen branschen fortfarande är? Det är först när branscher släpper in fler aktörer som konkurrenskraften mot andra branscher ökar och med den omsättning och lönsamhet för de främsta aktörerna.

I dagens Computer Sweden finns en artikel om att Windows slår Android på plattor. Trendföretaget Trendforce spår att 2015 har iPad 59 %, Windows 21 % och Android 19 %. Ska påpekas att en femtedel av marknaden (!), utan att ens vara marknadsledande, är något som de flesta leverantörer i de flesta branscher bara kan drömma om.

iOS och Windows har framtiden för sig, baserat på vad vi vet idag, av flera orsaker:

  • Utvecklare och beställare av applikationer och webbsidor, där dominerar iOS fortfarande. Kan man bara välja en väljer man iOS. Ska man börja med en väljer man iOS. Journalister som skriver för den breda publiken är ointresserade av det som inte är iOS.
  • Företagen började ganska snabbt utveckla sina egna system för att fungera hos Apple och det är också svårt att konkurrera ut. Företag gillar standardiseringar.
  • De företag som avvaktar kommer hålla Windows högt i kurs. Dessutom har många valt Windows hos iOS vilket underlättar bytet däremellan.
  • Microsofts har flera lösningar (från Office till server) med en stark position hos företagen och någon naturlig konkurrent saknas i många fall än så länge.

Samtidigt finns det två saker som talar för en mer diversifierad marknad av plattor, datorer och mobiler än idag;

  • När ”alla” applikationer och webbsidor är anpassade för iOS, Windows och Android kommer kunderna vara väldigt snabba att flytta mellan.
  • Tillgången på API gör det väldigt mycket enklare att bygga ihop system än för bara några år sedan.

Då kommer vi till nästa situation, när plattorna behöva utveckla andra saker för att hålla oss kvar. Ungefär vad operatörerna sliter med idag. Den leverantör som väljer andra vägar än att skapa en helnöjd kund är den som först väljs bort. Alla vill äga hela kunden, hela tiden. Men det vill sällan kunden. Det kanske är därför Apple fortsätter regera och har så gjort sen lanseringen? Kunden är bunden men fri ändå, Apple erbjuder sitt alternativ som ofta är enkelt och bra men lika ofta väljer vi någon annan applikation. Windows är på god väg att skaffa samma inställning, frågan är om de lyckas få leverantörerna av hårdvaran att verka i samma anda?

Trendspaningar – intressant, men mer för historia och nuläge än framtid. När iPhone skulle lanseras i Sverige 2007 var hela branschen säker på att de aldrig skulle lyckas. Deras batteritid var för dålig, kameran likaså och priset var för högt. Man var helt döv för att det redan fanns 10 000 iPhone i Sverige, inköpta i USA, och hur stor hypen var hos vanliga människor (läs kunderna). Vi får väl lov att säga att det gick ganska bra för iPhone ändå. Vem brydde sig om batteritiden när du för första gången som vanlig dödlig kunde installera och starta, inte bara ett utan hur många som helst, synkade e-post konton i din mobil? Exchange var helt plötsligt något som it-avdelningen inte behövde engagera sig i, på gott och ont.

När branschens utveckling skissades ut 2005 var det ingen som pratade om iPad. Då var tablets PC det hetaste heta. Den som gled in på ett möte med en dator med svängbar skärm, oj oj oj… Alla väntade andäktigt i fem minuter på att den skulle starta, sen svängde personen på skärmen och tog fram en penna och började skriva på skärmen med sin egen handstil! Självklart var det tablet PC som skulle äga världen 2015, det var alla överens om. Tänk så lite vi ändå vet om vår framtid.

Eller förresten, tänk så mycket vi vet om vår framtid för den där fantastiska tablet PC:n med dina handskrivna anteckningar, vad skulle du göra efter mötet med dem? Jo jag vet att det gick att omvandla det handskrivna till text. Då blev texten dessutom sökbar! Det låter bra förutom den lilla detaljen att tjänsten på de flesta språk är ungefär lika säker som Google Translate. När du börjar jobba med t ex Evernote och får sökbara, delbara och sparade anteckningar (som inte ligger i ett anteckningsblock som någon kan hitta) är det svårt att tänka sig att någon vill ha något annat.

Så är det självklart inte, utvecklingen stannar inte med iPad och Evernote, vi blir sällan så nöjda med något att det förr eller senare inte byts ut. Så vad är nästa steg, när kommer något som får oss att säga hejdå till Evernote, platta, DropbBox och liknande tjänster? Vad väljer vi då? Kanske är det inte utvecklingen av tekniken som driver förändringen, det kanske är vår förändrade mötesstruktur eller andra förändringar i arbetslivet som kommer vara orsaken till nya vanor 2020?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

From 40 with love

livet kring 40 i ord och bilder. Familjen, företagandet, träningen, resorna, utekvällarna och hemmahänget. Lite inredning, lite shopping, några tankar och mycket kärlek.

And Out Came the Wolves

Mobile Foresight

And Out Came the Wolves

Juniper Research RSS

And Out Came the Wolves

Nikke Index

En kärkleksförklaring till Internet sedan 1997

Zeldman on Web and Interaction Design

Web design news and insights since 1995

IT&Telekomföretagen

And Out Came the Wolves

http://closetomarket.com/

And Out Came the Wolves

Rackarungar

And Out Came the Wolves

Lotta Agaton

And Out Came the Wolves

Nyheter

And Out Came the Wolves

McKinsey Insights & Publications

And Out Came the Wolves

Please copy me

And Out Came the Wolves

Joinsimon.se

And Out Came the Wolves

Judith Wolst

And Out Came the Wolves

Blog of Ronnestam

Innovative communication from Sweden with love

Pers Värld

Reklam Design Kommunikation

the foodie sthlm

And Out Came the Wolves

Peacock Feathers

And Out Came the Wolves

David Report

Trends in the intersection of design, culture and commercial life

Adverblog

And Out Came the Wolves

Edit

And Out Came the Wolves

And Out Came the Wolves

Fine Little Day

And Out Came the Wolves

Indievargen

And Out Came the Wolves

Fru Form

And Out Came the Wolves

Buzz Canuck

And Out Came the Wolves

trendwatching.com

And Out Came the Wolves

Ytligheter

And Out Came the Wolves

THE BRAND-MAN

And Out Came the Wolves

And Out Came the Wolves

industribolaget

And Out Came the Wolves

Trend TabletTrend Tablet

And Out Came the Wolves

Christina Löfving

And Out Came the Wolves

Gizmodo

And Out Came the Wolves

%d bloggare gillar detta: