Ofta så viftar vi bort sociala medier och tycker lite lagom PK att det är ”himlars så jobbigt med alla uppdateringar om barn, träning och bakning”. Skryt, ger prestationsångest, ytligt, söker bekräftelse alternativt ”tänk om en framtida arbetsgivare ser”. Och ändå är vi där.
Men att få dina besök på Facebook, eller var du nu brukar vara, som du vill måste vara världens enklaste sak. Det är trots allt du och enbart du som väljer vem du följer. Lägg till och ta bort – svårare än så är det inte att påverka mängden och innehållet i uppdateringarna.
We Are Social är en stor favorit. Deras undersökningar av vad vi gör just nu i sociala medier är till stor nytta när aktiviteter ska planeras. Här är deras måndags-spaning om bilder och varför vi behöver Pinterest, Instagram, Flkr med flera. Läsvärt och som alltid från dem, kort och väl sammanfattat.
- Pinterest – en digital anslagstavla/kom-i-håg lista/mood board. Samla intryck till ett projekt, till höstgarderoben eller renoveringen av köket. Fota eller spara på bilder. Väldigt mycket enklare när man är flera som vill dela på moodboarden och smidigare att ha med. Inte kommer du glömma den någonstans och den tar fem sekunder att uppdatera. Bra funktion när en bild precis innan en pitch känns helt fel utvald. Pinterest är också väldigt bra för konsumentföretag, främst retail, att sprida bilder och väcka behov. Kvinnor dominerar på Pinterest och vi är i regel över 21 år.
- Instagram – bra för den som bara vill sprida bilder och vila från alla andra inlägg (läs irrelevanta företagsuppdateringar) eller saknar tid att uppdatera sin blogg. Mest poppis bland +21 år. Själv har jag lite svårt för att mina bilder hamnar i en bildström till som sen ska fogas ihop med alla andra. Därför fotar jag med mobilkameran och laddar upp bilderna i Instagram. En annan anledning till att Instagram hänger löst är att det bara fungerar i mobilen. Instagrill och Instaport fixar problemet men då blev det ännu ett steg för att få en bra funktion. Hur länge det kommer vara roligt och vem av Instagram, Twitter och Facebook som jag så småningom väljer bort? Ingen aning.
- Tumblr – en plattform som främst används av yngre. Jag har testat men inte blivit fast alls. Stora fördelen är att den fungerar i mobilen, platta OCH dator utan massor mellanprogram. De har funnits länge och har sin målgrupp. Perfekt för dig som vill nå unga konsumenter.
- Flkr -dela och lagra bilder. Jag föredrar andra lagringsplatser för mina bilder men för företag är det ett väldigt bra upplägg att göra bilder tillgängliga för journalister och målgrupp. Framförallt som bilder på Facebook är svåra att få upp på Pinterest och dela utanför Facebook. Jag tycker Flkr är bäst för den med kreativt jobb som inte jobbar med ljud. Fotograf, stylist, arkitekt, reportrar för att bara nämna några. En väldigt blandad målgrupp med stor bredd.
- Facebook – precis som med Instagram tar jag inga bilder direkt med Facebook. Jag fotar och laddar upp dem jag vill dela ut. Bilderna hamnar i ett sammanhang, än mer än Instagram, du kan lägga upp hela serier på ett annat sätt ex. Fördelen och nackdelen med Facebook är bredden i målgruppen. Här finns alla men för att det ska fungera ställer det krav på att du städar i ditt flöde kontinuerligt. Som företag räcker det ofta inte med en Facebook sida om du vill kunna dela artiklar, pressmeddelanden och bilder utanför Facebook. Då behöver du komplettera med en egen webbsida, Flkr, MySpace eller My News desk.
- Google +, LinkedIn – Bra till mycket, även att sprida bilder och dela ut information. Google+ fungerar bäst för att samla information, göra undersökningar och debatter innan du lanserar. Det är (ännu) ingen bra lösning för att driva konsumentköp. LinkedIn har en väldigt aktiv men tyst målgrupp, här skrivs inget i onödan och delas/kommenteras väldigt lite. Bra för att nå enskilda grupper men det finns andra forum som är bättre även på det.
Vilken som fungerar bäst? Det går inte att ge någon allmän rekommendation för vad just du ska göra. Jobbar du mot industriföretag med upphandlingar kommer My Space vara lika fel som My News Desk skulle vara för ett oberoende indieband. Var skulle du leta efter det du vill sälja?
Fördelen med att sticka ut i mängden är inte allt i ett samhälle som baseras på att söka, då behöver man trots allt ha någon form av grupptillhörighet för att bli hittad. Och man måste hela tiden vara beredd på att (för)ändra sig.