Hur mäter man kunskap bäst? Troed Troedsson från Paradigmmäklarna har många intressanta tankar kring det som bygger vårt samhälle, bland annat kunskap. Även om jag ibland måste slå upp några ord och namn för att förstå detaljerna i resonemanget så är det värt den tiden. Inte för att jag kan säga att jag alltid håller med eller för att jag begriper utan för att jag trivs bra med att få tänka och fundera. Listan med böcker att läsa blir ofta lite längre efter att ha läst ett nyhetsbrev av Troed. Jag önskar att jag själv skulle kunna uttrycka mig lika vackert som detta:
Statusuppdatering från Troed Troedsson, Facebook den 10 september, 2012
”En ung människa som lämnar skolan får, enligt den allmänt vedertagna uppfattningen om vad som är praktiskt, ett papper som beskriver hur högt hon nått. Även om vi bortser från att denna höjdmätning är högst bristfällig är det uppenbart att ingen är intresserad av höjden.Det vi egentligen vill veta, skulle vilken ballistiker som helst säga, är utgångsfart och -vinkel.”
Mäta kunskap är onekligen svårt och vad är egentligen kunskap? Är det skillnad på vetskap och kunskap? Vad är det vi svarar på när någon frågar ”kan du detta”? Jag sorterar min och andras kunskap utifrån om man vet vilka frågor man ska ställa för att lösa uppgiften, då är man en kompetent generalist, en beställare. När man vet hur man ska ställa frågan, då är man en kompetent specialist, en utförare. Men vem löser egentligen frågan? Hur kommer man ifrån att så många frågeställningar får ett svar inifrån och ut och inte tvärtom?
Här en bra sammanfattning av Troed Troedssons reflektion kring kunskap, kompetens och komplexitet.