Det verkar som att Saudiarabien (äntligen) har fått fullt upp med att andra länder ifrågasätter deras syn på kvinnor. Gör påtryckningar och förhandlingar med länder som Sverige och Nigeria någon nytta? Vi får hoppas det och att det framförallt ökar möjligheterna för människor i Saudiarabien som vill göra skillnad. Det finns fler exempel på att vi rör åt oss rätt håll:
- Nigeria stoppar alla sina pilgrimer till Mecka eftersom de kvinnliga inte är välkomna utan manligt sällskap.
- Kvinna raderad från IKEA katalogen i Saudiarabien, debatten ökar, IKEA tar ton.
- I OS deltog för första gången kvinnor från Saudiarabien, Qatar och Brunei. IOK, förbund och deltagare var alla flexibla och små hinder som slöja var icke-frågor.
- En stad för kvinnor byggs, jag är osäker på om det gör nytta eller ej. Det isolerar fortfarande men ger många möjligheter. Att ställa krav på jämlikhet i Sverige och Saudiarabien två helt olika saker.
- Kungen i Saudiarabien beslöt att kvinnor ska få arbeta i detaljhandeln. Ett litet steg kan tyckas men i själva verket gigantiskt.
- Kvinnligt universitet öppnade 2011 i Riyad, Saudiarabien
Ibland är gränsen viktigare än den när man slutar med papper och går över till web. I Saudiarabien kan den tryckta IKEA-katalogen få en större och viktigare roll än någonsin tidigare. Hur många andra kataloger från andra företag som borde reagera finns det?
Det känns viktigt att inte fastna i en tanke där vi lastar religion för den här sortens förföljelser. Eller fortsätter att undvika, misstro och stöta ut människor som korsar vår väg p.g.a deras religion eller färg. Det är i grund och botten människor som förtrycker andra människor i Saudiarabien och många andra länder. Män OCH kvinnor, unga och gamla, ljusa och mörka ger sig själva rätten att utifrån tolkningar av en skrift, religiös eller ej, ta makten och bestämma över någon annans liv. Bara man kan verka vara något bättre men då gör man det enkelt för sig. Finns det förtryck drabbar det alla.