För många år sen var jag på reklambyrån Abby Norm som berättade historien om mjölkens utveckling i USA. Mjölkkonsumtionen hade haft en finfin utveckling i många år och alla var nöjda. Tills någon kom på att läsa av den organiska tillväxten och raskt insåg att det höll på att gå åt helvete. Befolkningen växte i raskt takt och det var ingen som hade sett att det dracks mindre mjölk/invånare än någonsin.
Bilbranschen har vaknat upp till samma verklighet. Lågkonjunktur efter lågkonjunktur har fått alla att tro att det är orsaken till att försäljningen minskar. Eller överetablering av allt fler märken och bilmodeller. Samtidigt har en hyfsad tillväxt i länder som Indien, Kina och Afrika hållit branschen igång.
Sen började någon granska lite andra siffror. Som att färre unga tar körkort, ca 60 % jämfört med 80 % för tjugo år sen. Sen mätte någon preferensen kring att äga bil och såg att det är ingen status i bil längre. Jonas Fröberg skrev finfint om detta i december. Det här är ingen svensk enskild förändring, den gäller i hela världen. Flera mätningar kopplar ihop låg inkomst med körkort och att vi kanske bara skjuter upp vårt införskaffande av körkortet. Så kan vara fallet. Fast inställningen till att bilar inte är lyx, den går genom alla samhällsgrupper. Finns ingen morot – varför gneta och gnata?
Vi bor i städer, kollektivtrafiken fungerar väldigt mycket bättre när vi bor nära än att hämta två människor här och där på landsbygden. Vi har inte samma behov av att transportera oss själva längre. Återstår varorna som vi köper och skickar till varandra.
Jag har läst många analyser och krönikor om att externa stormarknader tappar försäljning och nu ska citybutikerna växa igen. Det är aldrig någon som skriver om e-handel i samma analys. Varför? Är det inte lite intressant att e-handeln för mat växer i större omfattning än stormarknaden tappar? Och är det inte så att själva inköpstillfället av mat i butik för en småbarnsfamilj sällan hör till veckans mest efterlängtade stunder? Inköp ska planeras, det är lika trist som att städa, det är trångt i butiken, ingen i familjen får ha lågt blodsocker, det ska bäras och kånkas och köras igen.
Så kanske, bara kanske att externa köpcentra ska börja engagera sig i kollektivtrafik och fundera över hemleverans av varor? Eller hyra ut bilar inne i stan. Fast det får väl bli med chaufför då eftersom allt färre verkar skaffa körkort.