Det var från Bengt Wahlström som jag först hörde det uttrycket. Jag var på kurs för omvärldsbevakning och vi fick gruppvis diskutera kring en rad påstående och vilken vändning samhället förväntades ta.
Det är fortfarande ett av mina favorituttryck, det säger så mycket om vad vi påverkas av. En sak är sanningen, en helt annan är vad vi tror. Tron är det som styr våra handlingar. När man försöker analysera framtiden och förstå historiska handlingar är det tron som är viktigast att fokusera på, inte krassa fakta.
Det gäller inte minst vid kampanj- och varumärkesfrågor. Vad du vet att ditt företag, din produkt står för är totalt ointressant. Vilka signaler du vill sända ut betyder inte heller något. Det enda som måste påverkas är vad kunden tror om dig.
Majken läser noga väderprognosen i tidningen och tror på det som står där. Hon lyssnar också på sina lärare som säger att det ska bli storm. Vår kunskap som att stormen tog en annan väg och att väderprognosen inte alltid stämmer lyssnar hon inte alls på.
Litar vi på personen/företaget, vad är det vi hör när någon talar? När någon säger att den har kontroll eller vet svaret, varför litar vi ibland blint och andra gånger inte alls? Varför väljer en del att följa en viss diet och andra inte alls? Varför gör vi farliga saker som att röka och cykla utan hjälm när någon kan bevisa att det är korkat?
Tänk om vi kunde sluta med våra förutfattade meningar och livserfarenheten som gör att vi allt för ofta väljer att lyssna inåt istället för utåt. Tänk på all misstänksamhet som spridits mellan människor i Sundsvall p.g.a livserfarenhet om vem som vandaliserar bilar?
[…] Och det spelar ingen roll hur bra du tycker din produkt är, det är kundernas åsikt som räknas. Sanning och upplevd sanning är det som […]
[…] är allt vad gäller brott, lika svår att övertyga om att den här statistiken stämmer. Tyvärr. Sanning och upplevd sanning – det sitter […]